Het bestuur van de Vereniging Streekbelang had zich in oktober 2011 ingeschreven als deelnemer aan de actie van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij “Kern met Pit”. De bedoeling van deze actie was vanuit de dorpsgemeenschap ideeën aan te dragen ter verbetering van de leefomgeving. Enkele bestuursleden meenden dat dit een mooie gelegenheid was om een al lang gewenst “dorpsommetje” te realiseren. Hieruit ontstond het voorstel om het oude landbouwpad, dat ooit de Fort(weg) met de Bloemberg verbond maar sinds de aanleg van het Riegmeer uit twee doodlopende paadjes bestaat, weer als een doorgaand pad te herstellen. Niet zo eenvoudig, maar wel aantrekkelijk. Een bruggetje of een dam bleken na gesprekken met diverse instanties niet haalbaar. Toen dook ineens de mogelijkheid van een pontje op. Mensen reageerden enthousiast, er waren geen overwegende bezwaren, zelfs de financiering kon worden geregeld. Doordat het pad kon worden opgenomen in het Drents wandelnetwerk kon een beroep gedaan worden op ‘Tennet-geld’. Dat pontje is er nu dus en Fort (en ook Veeningen) krijgt daarmee zijn “dorpsrondje met een pontje”. (Aardige bijkomstigheid: het is het eerste voetveer in de provincie Drenthe.)

Op 29 februari 2012 heeft Streekbelang  – in aanwezigheid van de voorzitter van Plaatselijk Belang Veeningen – het pontje te water gelaten; op 1 maart sloegen Veeningen en Fort de handen ineen en maakten een begin met de aanleg van de steigers.

Zaterdag 5 mei 2012 was het dan zo ver. Met veel feestelijk vertoon en in aanwezigheid van de toenmalige burgemeester Roger de Groot werd het pontje over het Riegmeer officieel overgedragen aan de dorpsgemeenschappen van Fort en Veeningen. Zo’n zeventig genodigden en belangstellenden hadden zich aan de Fort-kant van het water opgesteld en zagen van de Bloemberg-kant burgemeester en wethouder  naderen, overgevaren door veerman Jo Muller en vergezeld door verslaggeefster Hennie Kuier van het radioprogramma Hemmeltied. Veilig aan wal gebracht werden zij welkom geheten door de voorzitters van Streekbelang Fort en Dorpsbelang Veeningen en volgde de officiële overdracht. Daarna werd ook de naam van het pontje bekend gemaakt, dat “Het Pontje van Ben” zal gaan heten, genoemd naar de onlangs overleden oud-voorzitter van Streekbelang Fort, (Ben van Pul ) Na deze plechtigheid werden de feestelijkheden voortgezet in Dorpshuis “De Snikke”, waar het programma Hemmeltied van RTV Drenthe samen met piratenkoor ‘Het Zwarte Gat’ voor een vrolijke sfeer zorgden. Het speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde pontjeslied werd uit volle borst door iedereen meegezongen!

   

Vind U pontjes leuk? Op de volgende links staan alle pontjes van Nederland! http://www.pontjes.nl/ of  http://www.veerponten.nl/